Hoe herken je geldproblemen tijdens re-integratie
Geldproblemen van werknemers vormen voor steeds meer werkgevers een uitdaging. Maar ook als je werkzaam bent in de re-integratie zul je werknemers met geldproblemen tegenkomen. Geldproblemen tijdens re-integratie kunnen bijzonder beperkend werken!
Hoe herken je deze geldproblemen tijdens re-integratie in een vroeg stadium?
Waarom is het zo belangrijk voor je om deze problemen vroegtijdig te ontdekken?
En hoe kun je de werknemer goed adviseren?
In dit artikel vind je per specialisme een aantal aandachtspunten. Maar eerst leg ik je uit, waarom het zo belangrijk is, om zo snel mogelijk te weten dat er geldzorgen zijn.
Waarom is het belangrijk snel te weten dat er geldproblemen tijdens re-integratie zijn?
Geldzorgen doen gekke dingen met mensen. Ze kunnen zich minder goed concentreren, ze zijn sneller geïrriteerd, hun IQ daalt (lees hier meer) en ga zo maar door. Allemaal facetten die een goede re-integratie – in eigen of in ander werk – vreselijk in de weg staan. Maar wat als jij niet weet, dat het veranderende of “dwarse” gedrag wordt veroorzaakt door geldzorgen?
Dan denk je:
“Piet is niet gemotiveerd.”
“Anja stelt zich aan.”
“Is Betty nou opzettelijk haar herstel aan het belemmeren?”
Met andere woorden: jij bent heel druk met het goed laten re-integreren van de verzuimende werknemer. Maar de werknemer is vooral elke dag heel druk met overleven. En wat is dan belangrijker? Overleven of werk? Precies…
> Jij bent druk met de langere termijn; de werknemer is druk met het einde van de week te halen.
> Jij bent druk met het zoeken van vacatures; de werknemer is druk met het zoeken naar geld om zijn schulden te kunnen betalen.
> Jij bent druk met het inplannen van de werknemer bij de bedrijfsarts; de werknemer is druk met bedenken hoe hij de reiskosten daarvoor moet betalen.
Zie je wat ik bedoel? Jullie zijn met twee totaal verschillende zaken bezig. En jullie komen beiden niet tot het gewenste doel, tenzij je de werknemer gaat helpen om uit “het overleven” te komen. Dat is helaas niet alleen een “tussen-de-oren-kwestie”, maar vraagt ook praktische ondersteuning. Als er weer een stijgende lijn komt op het gebied van de geldzorgen, komt er vanzelf meer ruimte voor herstel en re-integratie.
Hieronder geef ik per specialisme een aantal tips.
Verzuimmanager
Herken je het bovenstaande? De belangrijkste tips voor jou:
– Zoek verbinding met: leidinggevende, salarisadministratie en HR. Zoek samen naar verbanden. Lees hiervoor ook deze blog “ziekteverzuim door geldproblemen deel 1”. Zorg dat je een zo compleet mogelijk beeld van de verzuimende werknemers hebt. Maar ga ook eens op zoek naar de werknemers die nog niet verzuimen, maar hiervoor wel gevoelig zullen zijn in verband met bijvoorbeeld loonbeslag en/of life event.
– Stel de juiste vragen: je mag uiteraard niet vragen of iemand geldproblemen heeft. Maar je kunt wel vragen of er iets is, dat de re-integratie naar werk belemmert, bijvoorbeeld. Voor meer tips, verwijs ik je naar dit artikel.
Bedrijfsarts
Eigenlijk heb jij het heel makkelijk: je kunt gewoon vragen of er (ook) geldzorgen spelen. Geldzorgen veroorzaken stressklachten op lichamelijk en psychisch vlak. Met regelmaat kom ik bijvoorbeeld werknemers tegen die antidepressiva van de huisarts gekregen hebben, omdat er geldzorgen zijn.
– Neem deze zorgen serieus. Geldzorgen veroorzaken per medewerker minimaal 9 verzuimdagen per jaar, aldus onderzoek van het Nibud. Adviseer niet alleen een mentale interventie, maar ook een praktische.
– Wees gerust duidelijk naar de werknemer: bij een goede praktische interventie mogen ook een bespoediging van het herstel en dus werkhervatting verwacht worden.
Arbeidsdeskundige
Jij komt werknemers in een heel andere fase tegen. Als jij hen spreekt, speelt er nagenoeg altijd een financieel vraagstuk, namelijk een inkomensdaling. Aangezien dit een vast onderdeel van je gesprek zal zijn, kun je gemakkelijk vragen hoe de werknemer hier tegenaan kijkt. Geeft hij aan dat hij er flinke zorgen over heeft? Of wuift hij juist alles weg?
– Vaak wordt er in dit soort gesprekken gesproken over bruto bedragen. Laat me je dit vertellen: daar heeft een gemiddelde werknemer niets aan. Zij moeten horen wat het “onder de streep” betekent voor hen.
– Bij het adviseren van de werkgever over al dan niet het inzetten van het 2e spoor, kun je best vermelden dat er een aanvullende interventie nodig kan zijn, om dit te laten slagen. De werknemer kan zelf vertellen aan de werkgever wat voor interventie dit zou moeten zijn.
– Lees hiervoor ook eens de informatie over de Financiële Scan.
Re-integratie specialist 2e spoor
En dan is aan jou de schone taak om de mogelijkheden, beperkingen en wensen van een werknemer goed te inventariseren en dit te vertalen naar het vinden van een andere, passende job.
– Jij zult enerzijds een hele goede intake moeten doen, waarin je bespreekt dat financiën ook onderdeel zijn van het re-integratie traject.
– En anderzijds zul je goed tussen de regels door moeten kunnen lezen. Voor wat betreft dat laatste kun je denken aan signalen als:
“Moet ik alweer voor een afspraak komen? Wie vergoedt die reiskosten?”
“Je zegt dat ik me representatief moet kleden, maar ik heb geen nette kleding meer.”
“Ik kan niet minder uren werken.”
“Verdient die baan wel genoeg?”
– Realiseer je dat er tijdens jouw begeleiding altijd een financieel vraagstuk zal zijn. Je wil niet dat dit van een “financieel vraagstuk” verandert naar een “financieel probleem”.
Advies voor alle re-integratiespecialisten
Voor alle re-integratie specialisten geld: wees extra alert op life events. Is er op andere vlakken iets heftigs aan het gebeuren? Dan is dat zeker een trigger voor geldvragen. Denk aan echtscheiding, mantelzorgsituaties, werkloosheid van partner, enzovoorts. Lees hiervoor bijvoorbeeld ook dit artikel.
Advies bij geldzorgen
En wat kun je nu doen?
Je hebt de signalen van geldproblemen opgepikt. De werknemer heeft je verteld, dat er inderdaad geldzorgen zijn en dat deze een effect hebben op het herstel en/of de re-integratie. En dan?
Stap 1. Stimuleer de werknemer eerst om zelf te werken aan deze stappen: 1) overzicht (lijstjes van inkomsten, uitgaven en schulden), 2) inzicht, 3) keuzes maken, 4) actie ondernemen. Speciaal in het 2e spoor geldt: Adviseer de werknemer de huidige situatie in kaart te brengen, maar ook de toekomstige. Hulp nodig? Lees dan de informatie over de Financiële Scan.
Stap 2. Helpt dit onvoldoende of is er sprake van schulden waar de werknemer zelf niet uitkomt? Bespreek dan Budgetcoaching als interventie. Je kunt de werknemer adviseren dit met zijn werkgever te bespreken.
“Is het niet een beetje raar om met een werknemer zijn geldzaken te bespreken?” hoor ik sommigen denken.
Realiseer je dan, dat de werkgever jou betaalt om te adviseren wat nodig is om de re-integratie zo goed en spoedig mogelijk te laten verlopen. Als de financiële situatie de bottleneck is voor een succesvolle re-integratie, ga dan aan de slag met bovenstaande!
Heb je meer informatie nodig? Lees dan ook mijn vorige blog voor werkgevers.
Vind je deze blog waardevol? Dan zou ik het erg waarderen als je deze zou willen delen op LinkedIn en/of Twitter! Hartelijk dank!
Reacties
Hoe herken je geldproblemen tijdens re-integratie — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>