Slaapproblemen door geldzorgen
Waarom zijn geldproblemen van werknemers zo’n issue voor werkgevers? Het is toch een privé aangelegenheid? Dat klopt….. totdat de werknemer zijn zorgen niet meer thuis kán laten en je er als werkgever last van krijgt. In dit artikel lees je wat er gebeurt bij een werknemer met schulden, wat dat betekent voor zijn productiviteit én voor jouw bedrijfsvoering.
Signalen van geldzorgen
Eén van de belangrijkste gevolgen van geldzorgen is slaapproblemen. Daarnaast zijn dit onder meer concentratieproblemen, lichamelijke stressklachten (nek-/schouderklachten, migraine, maag-/darmklachten), mentale stressklachten (overspannenheid, depressie) en IQ-daling (lees hierover ook dit artikel).
Uit onderzoek van DAS blijkt, dat ongeveer de helft van de mensen met geldzorgen slaapproblemen ontwikkelt.
Gevolgen van slaapproblemen
Ga maar na wat er gebeurt als jij zelf een tijdje slecht slaapt. Dan zie je het volgende gebeuren:
- minder weerstand en dus sneller ziek
- sneller geprikkeld
- minder concentratie
Het effect van slecht slapen op het werk
Op het werk zal zich dit vertalen in:
- toenemend ziekteverzuim (kort frequent verzuim, mogelijk gevolgd door langdurig verzuim)
- veranderend gedrag (humeuriger, stiller, sneller conflicten)
- productiviteitsverlies (20% blijkt uit onderzoek van het Nibud!)
Voorbeelden van de gevolgen van slaapproblemen op het werk
Het verhaal van Esmée
Esmée werkt in een bereidingsapotheek, waar een goede concentratie ontzettend belangrijk is. Het verkeerd doseren van de ingrediënten van de medicatie kan zware gevolgen hebben.
Esmée begon zich frequent ziek te melden. Op het werk vertelde ze, dat ze te kampen had met privé problemen, waaronder geldzorgen.
Tijdens de intake vertelde ze me, dat ze door de geldzorgen steeds slechter was gaan slapen. Ze viel soms nog wel op bank voor de TV in slaap. Daardoor ontwikkelde ze het patroon, dat ze niet meer in bed kon slapen, alleen nog maar op de bank. Met als gevolg, dat haar weerstand – door het slechte slapen – daalde en ze elk virusje oppikte.
We zijn gestart met het oplossen van de geldzorgen. Daarnaast heb ik haar doorverwezen in verband met relatieproblemen. Met een kortdurende, maar intensieve interventie kreeg Esmée het overzicht weer terug, kon ze weer de juiste keuzes maken en werd ze weer de oude. Ze sliep weer normale tijden…. in haar bed.
Dit vertaalde zich voor de werkgever in een goed geconcentreerde medewerkster, bij wie het frequent verzuim verleden tijd werd.
Resultaat
- Een flinke kostenbesparing (zie ook dit artikel)
- Een verkleind risico op fouten
Het verhaal van Bas
Bas zit voor zijn werk vaak op de weg. Hij merkte dat hij steeds vaker in slaap dreigde te vallen, tijdens een rit. Hij had energiedrankjes nodig om veilig op zijn bestemming aan te komen.
Ondertussen was er ook loonbeslag gelegd en nodigde zijn werkgever hem uit voor een gesprek. De geldzorgen van Bas bleken hem flink parten te zijn gaan spelen. Met als gevolg onder andere slaapproblemen. Overdag was hij daardoor zo vermoeid, dat er veel minder uit zijn handen kwam dan daarvoor. En hij maakte zich zorgen over vermoeidheidsklachten in het verkeer. Daarnaast speelde het praktische probleem, dat hij soms onvoldoende geld over had om te tanken. Daardoor moest hij soms onverwacht vrij nemen, omdat hij niet op het werk kon komen.
Ook de werkgever herkende deze signalen en bood hulp aan.
De financiële situatie van Bas was ondertussen dermate complex, dat een aanmelding bij de gemeentelijke schuldregeling de enige oplossing was. Samen hebben we de aanvraag en alle benodigde bijlagen in orde gemaakt, zodat hij zijn zaakjes goed op orde had bij aanmelding. Al gauw kon zijn inkomen beheerd worden. Dit zorgde ervoor dat er altijd voldoende budget was om te tanken. Langzaam keerde de rust terug bij Bas en kon hij werken aan zijn toekomst.
Voor de werkgever betekende dit:
- een normale productiviteit en dus geen weggegooide loonkosten meer
- geen onnodige planningsproblemen meer, omdat het plotseling verlof opnemen voorbij was
- minder risico op onnodige kosten en zorgen door veiliger weggebruik
Hoe vaak komen slaapproblemen door geldzorgen voor?
Verschillende onderzoeken geven aan:
- Uit onderzoek van eind 2015 bleek, dat 20% van de Nederlanders zorgelijke schulden heeft. (lees hier meer)
- Uit onderzoek van DAS blijkt, dat de helft van de mensen met schulden slecht slaapt.
- Schulden komen voor in alle lagen van de samenleving, dus zeker ook bij werkenden.
Je kunt er dus vanuit gaan, dat zo’n 10% van de Nederlanders, en wellicht dus ook van jouw personeelsbestand, te kampen heeft met slaapproblemen als gevolg van geldzorgen.
Sluit dus niet je ogen voor dit fenomeen, maar realiseer je, hoe groot het effect van geldzorgen op het werk kan zijn. Wil je meer weten? Bel me dan, zodat ik je kan helpen om de productiviteit van je werknemers weer op peil te krijgen.
Mijn zusje heeft een eigen bedrijf en af en toe moeite om rond te komen door hoge kosten, zeker de loonkosten drukken zwaar. Ik zie aan haar soms ook signalen van stress, ze slaapt bijvoorbeeld erg slecht. Het is goed om te weten dat er hulp beschikbaar is, om de financiën weer op orde te krijgen. Misschien zou ze zich kunnen verdiepen in subsidies voor banen. Ik ga dit bij haar aankaarten!
Beste Emma,
Wat goed, dat je dit signaleert bij je zusje.
De meeste gemeenten hebben ook wel een afdeling of een organisatie die ondernemers kan ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het financieel gezonder maken van hun bedrijf. Dat zou misschien ook wat voor haar kunnen zijn.
Je mag me altijd even bellen; dan kijk ik met je mee: 06-44212290.
Groet, Hilde