Langdurig verzuim en geldzorgen
(oorspronkelijk gepubliceerd op 24-02-2014)
Een prachtig stel, twee geweldige kinderen, een heerlijk huis aan een rustige straat. Het had zo mijn eigen gezin kunnen zijn… Achter de voordeur, aan de eettafel, hoor ik meer over hun verhaal.
Rob blijkt ernstig ziek te zijn…
Een ziekte waarvan onzeker is hoe deze zich verder zal ontwikkelen. Beter worden is uitgesloten; de onzekerheid ligt in het verloop van de ziekte. Er dreigt langdurig verzuim. De werkgever van Rob heeft gemerkt dat er zorgen zijn bij hem, die zij niet kunnen wegnemen. En dus hebben ze mij ingeschakeld.
Het verhaal van Rob en Marlies
Rob en Marlies beschrijven wat er de afgelopen jaren gebeurd is. Rob heeft een leuke baan. Marlies werkt bij twee verschillende werkgevers en pakt de uurtjes die ze kan om bij te dragen aan het gezinsinkomen. Op goede momenten is er aan Rob niets te zien. En dit zorgt voor onbegrip in de omgeving. Vriendschappen blijken niet zo sterk als gedacht. (Lees hier meer over de eenzaamheid bij geldzorgen) Er is verdriet, ook bij de kinderen.
Rob, als kostwinner, ligt ’s nachts vaak te piekeren. Niet alleen over zijn beperkingen en over de gevolgen voor hun sociale leven, maar ook over hun financiën. Nu kunnen ze nog rondkomen. Maar hoe gaat het als er langdurig verzuim blijft en er na het eerste ziektejaar een inkomstendaling zal zijn? En wat als hij aan het einde van de 2 jaar gekeurd wordt door het UWV voor een WIA uitkering? Reële vragen, die de aandacht verdienen!
De kosten van langdurig verzuim
Voor zijn werkgever is het ook niet makkelijk. Wat kunnen ze verwachten? Er is nog geen medische eindsituatie. Er is al twee keer eerder langdurig verzuim geweest. De kosten lopen op! Hoe kunnen ze plek voor Rob maken in de organisatie, een plek waar hij met zijn beperkingen kan functioneren? Wellicht moet er een baan gezocht worden buiten de organisatie, in een 2e spoor traject. Maar met de zorgen die Rob nu ervaart, is dat ook geen sinecure.
Een duidelijk financieel plaatje
We maken een overzicht van inkomsten en uitgaven in de huidige situatie. Rob vraag bij zijn werkgever op, hoe zijn inkomenssituatie eruit zal zien, mocht hij na het eerste ziektejaar nog niet kunnen werken. Met dit bedrag maken we een tweede overzicht van inkomsten en uitgaven. We maken ook een overzicht, voor het geval hij na het tweede ziektejaar niet kan blijven bij zijn werkgever en er wellicht een WIA of een WW-uitkering aangevraagd moet worden. Wellicht is er nu recht op zorg- en huurtoeslag, wat er voorheen niet was. En we puzzelen net zo lang, totdat er balans is in inkomsten en uitgaven.
Door de feiten op een rij te zetten, komt er overzicht en inzicht. En dit helpt Rob en Marlies om verschillende scenario’s uit te werken voor de toekomst, ook al is deze nog onzeker. Het stimuleert het gesprek tussen hen beiden en tussen Rob en zijn werkgever. Er komt weer rust en het gepieker over geld is voorbij.
Langdurig verzuim is vaak aanleiding voor financiële zorgen
Het belangrijkste signaal in deze situatie was langdurig verzuim, met een meer dan reële kans op inkomstendaling. De werkgever heeft dit signaal opgepakt. En Rob weet zich gehoord en gekend door zijn werkgever.
Tips voor het gesprek over financiële zorgen bij langdurig verzuim
Heeft u werknemers in dienst met langdurig verzuim die richting het 2e ziektejaar gaan? Wat speelt er in hun leven?
– acceptatie van de (blijvende) beperkingen en de bijbehorende behandelingen
– een nieuwe rol in gezin, omgeving, op het werk
– wellicht afscheid nemen van de vertrouwde werkomgeving
– het (noodgedwongen) moeten oriënteren op een nieuwe baan
– daling van het inkomen, met de bijkomende geldzorgen
Maak dit eens bespreekbaar met de werknemer. Lastig? Lees dan de gesprekstips.
Reacties
Langdurig verzuim en geldzorgen — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>