Schuldregeling voor werknemer – 3 belemmeringen
(oorspronkelijk gepubliceerd op 10-3-2014)
Veel werknemers met schulden zijn huiverig om een aanvraag schuldregeling te doen bij een gemeentelijke instelling voor schuldhulpverlening. En dat terwijl de gemiddelde schuldenlast van aanvragers €33.500 is. (Bron: NVVK) De belangrijkste 3 redenen die ik tegen kom heb ik voor je opgeschreven:
1. “Ik los het zelf wel op”
Werknemers met schulden blijven vaak te lang zelf doortobben. Ze hopen – tegen beter weten in – hun financiële problemen toch op de één of andere manier zelf op te lossen. Op zich een nobel streven. Maar een schuldenlast van gemiddeld €33.500 is niet zomaar opgelost.
Er wordt vaak gehoopt op een herfinanciering, maar dat is in deze tijden niet zo makkelijk meer. Men zoekt een makkelijke, pijnloze oplossing, maar vergeet, dat schulden die in járen opgebouwd zijn, niet binnen korte tijd opgelost kunnen worden. Meer over de denkpatronen van mensen in financiële nood lees je hier.
2. “Maar dan moet ik mijn auto verkopen”
Ja, soms wel, als het een dure auto is of als er geen noodzaak is om een auto te bezitten. Maar als de auto noodzakelijk is voor werk of wegens medische redenen, dan mag de auto gewoon blijven, ook al is er een aanvraag schuldregeling. Wel zal de werkgever een verklaring moeten afgeven, waarin vermeld staat dat de auto nodig is voor woon-werk verkeer, in verband met bijvoorbeeld onregelmatige diensten en het ontbreken van geschikt openbaar vervoer op de route. Of wanneer de auto nodig is om bijvoorbeeld klanten te bezoeken.
3. “Of ik moet verhuizen”
Ook deze reden is in 95% van de gevallen niet aan de orde. Zelfs een koophuis is meestal geen belemmering voor een aanvraag schuldregeling.
Vóórdat er een schuldregeling wordt geadviseerd
Als Budgetcoach kijk ik altijd eerst naar de volledige financiële situatie. Op basis daarvan adviseer ik:
– Zelf betalingsregelingen te treffen met schuldeisers, eventueel met mijn hulp. Als dit niet lukt, dan:
– Een herfinanciering te bespreken met bijvoorbeeld een stads- of kredietbank. En als deze mogelijkheid niet lukt:
– Een aanvraag schuldregeling in te dienen.
Aanvraag schuldregeling voor werknemer
Als er sprake is van een aanvraag schuldregeling, help ik om dit proces in gang te zetten. Er treedt vaak vertraging op bij de aanvraag, als niet alle benodigde papieren compleet zijn. Hierbij bied ik ondersteuning, zodat de werknemer zo snel mogelijk de aanvraag schuldregeling in orde heeft. Dan kan er daadwerkelijk gewerkt worden aan een oplossing. Voor velen is dit een opluchting en kan er weer een volledige focus op werk komen.
Het resultaat na een aanvraag schuldregeling
Onlangs sprak ik een werknemer die ik begeleid heb en nu in een traject schuldregeling zit. Ik zag een andere persoon, opgewekt en weer aan het werk! Want hij kon weer aan de toekomst gaan denken.
Waar loop jij tegenaan als het gaat om werknemers die geen hulp bij hun schulden willen?
Reacties
Schuldregeling voor werknemer – 3 belemmeringen — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>