Wat een werknemer met schulden mij vertelt
(oorspronkelijk gepubliceerd op 16-6-2014)
Je hebt een werknemer met schulden aangemeld voor Budgetcoaching. Want er zijn geldzorgen en het lukt de werknemer niet om er zelf uit te komen. Tijdens een huisbezoek bespreek ik met de werknemer wat er speelt. Hoe is de gezinssituatie, het inkomen, de uitgaven en de schulden? Zijn er ook nog andere problemen waarvoor hulp nodig is? Werknemers vertellen mij veel. En deze informatie blijft tussen mij en de werknemer. De werkgever krijgt alleen terugkoppeling over het proces. “Verlopen de gesprekken goed? Komt de werknemer de afspraken na?”
In dit artikel wil ik je graag een inkijkje geven in onderwerpen die vaak ter sprake komen.
Relatieproblemen
Werknemer: “Als de schulden niet opgelost worden, dan weet ik niet hoe ik verder kan met mijn vrouw.”
Het zal geen verrassing voor je zijn, dat geldzorgen grote impact hebben op een relatie. We hebben allemaal op meerdere momenten per dag te maken met geld. En als er te weinig geld is, levert dit dus ook meerdere malen per dag spanning op voor een werknemer met schulden. In mijn praktijk hoor ik in bijna alle gevallen dat geldzorgen vreten aan een relatie. Volgens onderzoek van het CBS uit 2006 wordt financiële problemen in 10% van de gevallen genoemd als oorzaak voor een echtscheiding. En een echtscheiding brengt altijd weer nieuwe financiële vraagstukken en zorgen met zich mee.
Concentratieproblemen op het werk
Werknemer: “Ik heb mijn geldzorgen lang thuis kunnen laten, maar op een bepaald moment begon ik toch ook fouten te maken op het werk.”
Werknemer: “Onderweg naar huis ben ik vaak zo moe van het slechte slapen door de geldzorgen, dat ik moeite moet doen om wakker te blijven. Soms zet ik de auto maar even aan de kant voor een energiedrankje.”
Het voorbeeld van de piloot met hoge studieschuld en bijbehorende slaapproblemen is alom bekend. Ik zou niet graag een passagier zijn van deze man! Maar er zijn nog legio andere beroepen te noemen waarbij concentratieproblemen grote gevolgen kunnen hebben. Op materieel en financieel gebied bijvoorbeeld als monteur, caissièrre of als productiemedewerker. Maar er zijn ook situaties denkbaar, waar het om mensenlevens kan gaan: denk aan de “kleine” fouten die apothekers, verpleegkundigen of bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs kunnen maken, die grote gevolgen kunnen hebben.
Wat kun jij doen voor een werknemer met schulden?
Komen je werknemers bij je of bij hun direct leidinggevende als er problemen spelen? Bent je op de hoogte van de belangrijke zaken in het privé leven van uw werknemers? Denk hierbij aan verhuizing, gezinsuitbreiding, echtscheiding, mantelzorgsituaties, enzovoorts.
– Ga je proactief om met signalen op het werk als concentratieproblemen, veranderingen in gedrag (sneller geïrriteerd, sneller conflicten opzoeken, etc.)?
– Maak tijd voor werknemers om met hen in gesprek te blijven over het werk, maar laat ook weten dat ze met privé-zorgen bij je kunnen aankloppen. Je bent geen hulpverlener en hoeft dat ook niet te zijn. Dat wil een werknemer namelijk ook niet. Een werknemer zoekt een betrokken werkgever, die kan doorverwijzen, indien nodig.
– Communiceer dit via diverse kanalen, via het werkoverleg, in functioneringsgesprekken, via het personeelsblad en het intranet. En zorg er dan ook voor dat je deur – of die van de leidinggevende of vertrouwenspersoon – open staat.
Heb je een werknemer met schulden? Maar weet je niet goed hoe je het gesprek hierover moet aangaan? Lees dan dit artikel eens.
Ik kan mij voorstellen dat schulden een zware last zijn die je meedraagt. De stress en schaamte die hierbij komt kijken kan groot zijn heb ik gemerkt in mijn omgeving. Ik geloof ook dat het belangrijk is om hulp te vragen of aan te bieden wanneer je dit nodig hebt, of wanneer je iemand kent die er mee worstelt.