Hoger opgeleiden hebben toch geen geldzorgen?
(oorspronkelijk gepubliceerd op 2-6-2014)
Hoger opgeleiden hebben toch geen geldzorgen? En als ze wel geldzorgen hebben, zijn ze prima in staat om hiervoor een oplossing te vinden. Toch? In dit artikel aandacht voor hoger opgeleide werknemers met schulden.
Budgetcoaching ook voor hoger opgeleiden?
In mijn praktijk kom ik mensen tegen met heel uiteenlopende beroepen. Een greep hieruit: vrachtwagenchauffeur, operator (productiebedrijf), advocaat, activiteitenbegeleider, planner, supermarktmedewerker. Wellicht vraagt u zich bij sommigen van deze functies voor hoger opgeleiden af, waarom de inzet van een Budgetcoach noodzakelijk is.
Door geldzorgen overzien mensen hun eigen situatie vaak niet goed meer. Ze zijn soms nog wel in staat om anderen te helpen, maar zichzelf helpen is heel wat anders. (denk aan de schilder met afgebladderde kozijnen in zijn eigen huis) Hoger opgeleiden hebben vaker een koopwoning met een (hoge) hypotheek. En wat verder opvalt, is dat hoger opgeleiden vaak minder kennis hebben van financiële voorzieningen, zoals belastingteruggaven of toeslagen. Simpelweg, omdat ze er vanuit hun sociale omgeving weinig mee geconfronteerd worden.
Hoger opgeleiden hebben een ander soort begeleiding nodig, dan lager opgeleiden. De begeleiding vindt vaker plaats door middel van e-coaching. En met een aantal gesprekken kunnen ze al een ommekeer realiseren en zelf weer verder.
Het verhaal van Peter
Peter werkt in de zorg. En thuis is hij mantelzorger geworden, omdat zijn vrouw chronisch ziek is. Soms overzag Peter het allemaal niet meer, mede doordat er financieel nogal wat verandert. Het inkomen van zijn vrouw zal dalen, ze maken medische kosten en hoe kan de opvang voor de kinderen betaald worden? We maken een overzicht van inkomsten, uitgaven en schulden. En we maken een overzicht van de toekomstige financiële situatie. Een eyeopener voor Peter! Hij begint zelf te zien hoe hij slimmer kan omgaan met zijn uitgaven en gaat aan de slag met telefoonabonnementen, verzekeringen en autokosten. Als ik met Peter de begeleiding afrond, klinkt hij veel opgeruimder, dan bij de start van het traject. En hij kan nu zonder zorgen en afleidingen aan het werk!
De kosten van hoger opgeleiden met geldzorgen
Geldzorgen van een werknemer leiden vaak tot (frequent) verzuim, minimaal 9 dagen per jaar, volgens onderzoek van het Nibud. Maar ook al verzuimt uw werknemer niet, hij zal zijn geldzorgen vaak wel meenemen naar het werk. Productiviteitsverlies is het gevolg.
Kortom: ook voor hoger opgeleide werknemers is het zinvol om te monitoren of er ondersteuning bij geldzorgen nodig is. Verzuim of productiviteitsverlies van de deze werknemers kan al snel een flinke kostenpost voor uw organisatie betekenen. In het geval van Peter lag dit rond €10.000 op jaarbasis.
Voor een berekening: kijk eens hier.
Meer lezen over mensen met een bovenmodaal inkomen die toch schulden hebben? Lees dan dit artikel eens.
Reacties
Hoger opgeleiden hebben toch geen geldzorgen? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>