5 gevolgen van niets doen bij medewerker met geldzorgen
Soms wéét je wel, dat je medewerker geldzorgen heeft. Maar je vindt het lastig om het gesprek aan te gaan. Of je medewerker geeft aan er niet over te willen praten. Wat is dan belangrijk om te weten?
- De geldproblemen gaan niet altijd vanzelf over. Veel mensen vullen het ene gat met het andere, verliezen het overzicht en maken daardoor onhandige keuzes. Dit kan leiden tot loonbeslagen (en dus meer werk voor jou), huisuitzetting, beslag op inboedel, enzovoorts.
- Het isolement van mensen met geldzorgen wordt steeds groter. Ze kunnen aan steeds minder “normale” dingen meedoen. Denk aan een etentje met collega’s of meedoen met een gezamenlijk cadeau.
- De stressklachten nemen toe. Dit gaat geleidelijk, maar uit zich niet zelden in psychische of fysieke klachten, waardoor ziekteverzuim ontstaat. (Gemiddeld 9 dagen per jaar, zo blijkt uit onderzoek. Zie ook deze blog.)
- Grote kans, dat het functioneren van je medewerker afneemt. Denk aan concentratieproblemen, minder energie door slecht slapen, meer fouten maken (“ik was er met de kop niet bij”) en het sneller hebben van conflicten. (Meer over het kosteneffect van functioneringsproblemen door geldzorgen lees je hier.)
- 5. En tenslotte, kan niets doen leiden tot andere ongewenste gevolgen voor het werk. Denk hierbij aan diefstal, fraude, criminele activiteiten, enzovoorts. De laatste tijd is het ook weer regelmatig in het nieuws geweest:
> Diefstal op de werkvloer, omdat een werknemer de dierenartsrekening niet kon betalen.
> Een hennepkwekerij opzetten om uit de schulden te komen.
> Bolletjes slikken, om zo in één klap veel geld te “verdienen” om schulden mee af te lossen. (Ik heb het meegemaakt met een cliënte: dit leidde tot een gevangenisstraf van 1 jaar, waarbij haar kinderen bij oma verbleven.)
Mijn advies? Ook al is het lastig om het gesprek aan te gaan of ervaar je weerstand, tóch doen!
Daarmee bescherm je je werknemer, je organisatie en je klanten.
Vind je het lastig of wil je even sparren? Bel me dan gerust voor een vrijblijvend gesprek!
Reacties
5 gevolgen van niets doen bij medewerker met geldzorgen — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>