Hélp, ik zit krap! – over krapte op de arbeidsmarkt
Merk jij ook krapte op de arbeidsmarkt? Zit jij ook krap in je personeel? Heb je moeite om het juiste personeel te vinden? Ben je bang dat er iemand gaat verzuimen, waardoor er een acuut bezettingsprobleem ontstaat?
Lekkage
Dan wil ik je helpen, door je te laten kijken naar de productiviteit van je huidige medewerkers. En dan bedoel ik niet of het eruit ziet dat ze druk zijn… ik bedoel of ze echt productief zijn. Want productiviteitsverlies is een serieuze “lekkage” als het gaat om personeelskosten.
Er is namelijk waarschijnlijk een groep medewerkers, binnen jouw organisatie, die te kampen heeft met 20% productiviteitsverlies. 20%!!!!! Verlies dat er langzaam insluipt, maar waaraan jij wat kunt doen.
Stel, dat je één medewerker kunt helpen om van 80% naar 100% productiviteit te gaan, zou je dat dan doen?
Want deze medewerker loopt 5 dagen per week rond in jouw organisatie, maar is slechts 4 dagen productief. Wat dóet deze m/v de hele dag? Vanalles, waarschijnlijk, maar niet datgene, waarvoor jij hem/haar betaalt.
Even uitrekenen, wat zo’n lekkage kost
Laten we er een eenvoudig sommetje op los laten.
Wat kost een dag arbeid in jouw organisatie? Puur aan loonkosten? Laten we voor het gemak zeggen dat dit €200 kost. Op jaarbasis, kost deze 20% productiviteitsverlies jou dan met gemak €10.400.
Zal ik je vertellen welke groep medewerkers te kampen hebben met (minimaal) 20% productiviteitsverlies?
Medewerkers met geldzorgen. Dit is gebleken uit onderzoek van het Nibud onder een groep werkgevers. (Nibud rapport: Personeel met schulden – 2017 – pagina 32)
Krapte op de arbeidsmarkt: kijk ook naar je huidige productiviteit!
Dús: als je je zorgen maakt over de bezetting op je afdeling, denk dan ook eens aan de productiviteit van je huidige personeelsbestand. Bijna elke werkgever heeft te maken met medewerkers met geldzorgen. Én dus met onnodig productiviteitsverlies.
Waar moet je op letten?
Het gaat dan om mensen met loonbeslagen, maar ook om mensen met andere soorten geldzorgen, door bijvoorbeeld life events, echtscheiding, langdurige ziekte in het gezin of werkloosheid van een partner, bijvoorbeeld. Ga tijdig in gesprek. En bied Budgetcoaching aan. Dat heb je zó terugverdiend!
Meer tips!
Wil je hierover eens rustig met me verder praten? Bel me dan even!
Reacties
Hélp, ik zit krap! – over krapte op de arbeidsmarkt — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>