Noooooit meer loonbeslagen verwerken?
Ben jij loonbeslagen ook zo zat? En wil je ze liever voorkomen? In deze blog laat ik je zien hoe je zowel je werknemer áls jezelf een hoop gedoe bespaart. Want loonbeslagen zijn je een doorn in het oog, toch? Daar wil je als werkgever zo min mogelijk mee te maken hebben!
Een deurwaarder gaat niet zomaar loonbeslag leggen. Dat doet hij alleen als alle andere incassomaatregelen op niets zijn uitgelopen. Het eerste wat jij merkt van een loonbeslag, is het informatieverzoek dat bij je binnen komt.
In veel organisaties wordt dit even snel ingevuld en terug gestuurd. Jammer, want het biedt jou als werkgever een fantastische kans om jou, en je werknemer, een hoop gedoe te besparen!
Wat kun je doen om loonbeslagen te voorkomen?
Bij binnenkomst van het informatieverzoek, ga je direct in gesprek met je werknemer. Afhankelijk van de routing binnen je organisatie wordt dit gesprek gevoerd door jou als eigenaar, HR-manager, salarisadministrateur en/of leidinggevende. Hieronder vind je een richtlijn hiervoor.
Waarom is het goed om dit gesprek te voeren?
1. Je werknemer kan checken of het informatieverzoek wel echt om hem gaat.
Er kan administratief iets fout gegaan zijn, waardoor de gegevens niet kloppen. Het zal niet de eerste keer zijn, dat er namen of geboortedata door elkaar gehaald zijn. Zo voorkom je, dat je als werkgever een loonbeslag voor de verkeerde persoon uitvoert.
2. Je werknemer kan checken of hij wel op de hoogte was gesteld door de deurwaarder over deze vordering.
Hierin laten deurwaarders soms steken vallen. Als een werknemer niet voldoende vooraf gewaarschuwd is, mag de deurwaarder geen loonbeslag leggen.
3. Je werknemer kan naar aanleiding van dit gesprek uitzoeken of er een andere manier is om de schuld te betalen.
Bellen of mailen met het verzoek een betalingsregeling te treffen, heeft vaak nog wel zin. En misschien kan hij wel afspreken, dat de deurwaarder nog even afwacht, zodat de schuld in één keer met vakantiegeld/ eindejaarsuitkering/ bonus voldaan wordt.
4. Toch loonbeslag?
Is er geen andere manier dan het loonbeslag te laten leggen, dan nóg kun je je medewerker eenvoudig behoeden voor onnodig leed. Als de werknemer namelijk informatie verstrekt aan de deurwaarder over inkomen van een partner, woonlasten, zorgpremie en toeslagen, voorkomt hij dat de deurwaarder teveel inhoudt! Dit scheelt een medewerker soms wel honderden euro’s! Meer hierover lees je in deze blog.
Lastig?
Vind je dit soort gesprekken lastig? Dan ben je niet de enige! Maar mag ik je geruststellen? De meeste werknemers zijn juist erg blij als hun werkgever zich op deze manier opstelt. In alle openheid en eerlijkheid, maar zonder dat je verantwoordelijkheden bij hem weghaalt.
Blijkt dat er meer aan de hand is, of vindt je werknemer het lastig om de benodigde stappen te zetten? Of zijn er meerdere loonbeslagen? Bel me dan gerust voor vrijblijvend advies.
Heb je wat aan deze tip! Deel de blog dan gerust met anderen!
Reacties
Noooooit meer loonbeslagen verwerken? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>