Bewindvoering, hoe werkt dat eigenlijk?
Bij je werknemer is bewindvoering aan de orde. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? En wat moet je er als werkgever mee?
Er zijn twee soorten bewindvoering:
Beschermingsbewind
WSNP bewindvoering
Overeenkomsten
Wat deze verschillende vormen van bewindvoering gemeen hebben, is dat de Rechtbank een uitspraak moet doen over het bewind. De bewindvoerder op zijn/haar beurt moet ook verantwoording afleggen over het gevoerde bewind aan de Rechtbank.
1a. Wat is beschermingsbewind?
Beschermingsbewind is bedoeld voor mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn hun eigen financiële zaken te regelen. Dit als gevolg van lichamelijke of geestelijke beperkingen of als gevolg van problematische schulden. In de meeste gevallen wordt beschermingsbewind door de kantonrechter uitgesproken voor bijvoorbeeld:
- dementerende ouderen
- mensen met een verstandelijke beperking
- mensen met een verslaving
Maar ook voor mensen die om een andere reden hun financiën niet goed kunnen beheren wordt soms een beschermingsbewind uitgesproken. Vaak is er ook sprake van een schuldensituatie, maar dit hoeft niet het geval te zijn.
Alle financiële handelingen worden overgenomen door de beschermingsbewindvoerder. Dit betekent, dat alle vaste lasten doorbetaald worden, dan er één keer per week (of per 2 weken of per maand) huishoudgeld wordt overgemaakt en dat er een oplossing voor eventuele schulden wordt gezocht.
1b. Wat betekent beschermingsbewind voor een werkgever?
Al het inkomen van de onderbewindgestelde moet worden overgemaakt naar de beheerrekening van de cliënt bij de bewindvoerder. Dus ook vakantiegeld, eindejaarsuitkering en overwerkuren. Hierover ontvang je als werkgever een officieel schrijven.
Meestal wordt geregeld, dat alle financiële post (dus ook bijvoorbeeld loonstroken) wordt doorgestuurd naar de beschermingsbewindvoerder.
Als er bijzonderheden zijn rondom financiën, zoals bijvoorbeeld een loonbeslag, meld dit dan aan de beschermingsbewindvoerder.
2a. Wat is WSNP bewindvoering?
WSNP staat voor Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Als een werknemer schulden heeft, maar het lukt niet om via de gemeente (in onze regio Stadsbank Oost Nederland) een regeling met de schuldeisers te treffen, dan kan een verzoek tot toelating WSNP worden ingediend. De kantonrechter beslist dan of een schuldenaar wordt toegelaten tot de WSNP. Een traject duurt 3 jaar.
Gedurende die 3 jaar moet al het inkomen van de saniet (dus jouw werknemer) overgemaakt worden aan de WSNP bewindvoerder. Deze zorgt ervoor dat de schuldeisers hun deel krijgen. Ook is er sprake van een postblokkade. In voorkomende gevallen laat een WSNP bewindvoerder de postblokkade na bijvoorbeeld één jaar vervallen.
2b. Wat betekent WSNP-bewindvoering voor een werkgever?
Al het inkomen van de saniet moet overgemaakt worden aan de WSNP bewindvoerder. Dus ook alle extra’s als vakantiegeld, eindejaarsuitkering en overwerkuren. Hierover ontvang je als werkgever een officieel schrijven.
Alle financiële post (dus ook bijvoorbeeld loonstroken) wordt automatisch naar de beschermingsbewindvoerder gestuurd.
Als er bijzonderheden zijn rondom financiën, zoals bijvoorbeeld een loonbeslag, meld dit dan aan de beschermingsbewindvoerder.
Vervolg
Binnenkort zal ik meer aandacht besteden aan het regelen van schulden door de Stadsbank of middels een WSNP traject.
Heb je nog meer vragen? Of wil je ondersteuning voor je werknemer in verband met schulden of andere financiële zorgen? Neem dan gerust contact op!
Hartelijk dank voor dit heldere artikel over bewindvoering. Er bestaan dus twee soorten bewindvoering. Ik heb hier wel vaker wat over gehoord, maar wist niet dat er een verschil was.
Ik heb een vraag als werkgever, ben ik verplicht om de loonstroken door te sturen naar bewindvoering of kan ik dit ook laten doen door de werknemer zelf. Bewindvoerder dwingt het nu af en ik vraag me af of dit zo mag. Wij laten het doen door werknemer zelf en stellen die verantwoordelijk voor doorgeven. Maar hoe zit dit wettelijk?
Beste Bianca,
Ik moet je het antwoord schuldig blijven. Ik weet niet of je hiertoe als werkgever verplicht bent. Misschien kan een arbeidsjurist je vraag beantwoorden? Veel succes!
Groet, Hilde
Goedenmiddag,
Ik heb een vraag…
Krijgt een werkgever subsidie voor een werknemer met een schuldsanering/bewindvoering?
Met vriendelijke groet,
Jolanda
Hallo Jolanda,
Dank voor je reactie. Ik weet niet zeker of ik je vraag goed begrijp. Als er sprake is van een schuldregeling, dan worden de kosten hiervan meestal vergoed door de gemeente. Een schuldsanering wordt gefinancierd uit de boedel; dit regelt de WSNP-bewindvoerder. En beschermingsbewind wordt betaald uit de Bijzondere Bijstand, als een werknemer een laag inkomen heeft. En anders d.m.v. een eigen bijdrage van de werknemer.
Een werkgever is in al deze gevallen geen partij en dus ook niet verantwoordelijk voor de kosten.
De dienstverlening die ik biedt, is Budgetcoaching. Dit kan worden gefinancierd door de werkgever of door de verzuimverzekeraar. Zie hierover ook mijn blog En wie gaat dat betalen?
Ik hoop dat ik je hiermee voldoende heb geïnformeerd. Heb je nog vragen? Bel me dan gerust even.
Goededag als je onder bewind staat en dat heeft de rechter uitgesproken mag je werkgever dan je geld over laten maken naar je nieuwe rekening of moet ik daar zelf toestemming voor geven of mag de bewindvoerder dat zelf doen? Met vriendelijke groet joey de bie
Beste Joey,
Dank voor je bericht.
Ja, wanneer de rechter de onderbewindstelling heeft uitgesproken, mag de beschermingsbewindvoerder je salaris naar de nieuwe bankrekening laten overboeken. Hiervoor hoef je zelf geen toestemming meer te geven.
Ik ben onder bewind gesteld maar ik wil mijn arbeidsovereenkomst bij mijn werkgever opzeggen. Kan en mag ik dat? Of moet de bewindvoerder hier per se eerst mee instemmen?
Hallo,
Ik ben geen bewindvoerder, dus kan niet met 100% zekerheid zeggen wat wel en niet mag. Maar ik zou het in ieder geval eerst even bespreken met je bewindvoerder, voordat je een keuze maakt. Hij/zij kan dan in ieder geval even met je meedenken en aangeven wat je rechten en plichten zijn. Succes! Hilde
heeft een bewindvoerder tekenbevoegdheid om het formulier voor de loonheffinskorting te ondertekenen?