Het verzuimgesprek – welke vragen kun je stellen?
Het verzuimgesprek; één van de moeilijkste gesprekken voor leidinggevenden en casemanagers. Hoe sla je de juiste toon aan? En: hoe bereik je het beste resultaat? (lees: de snelste en meest duurzame manier van werkhervatting)
Onbegrip of onverschilligheid
In verzuimgesprekken is het vaak lastig om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. De werknemer kan zich soms onbegrepen voelen of teveel gepusht. Een werkgever ervaart de houding van een werknemer als onverschillig of ervaart ronduit weerstand. Hoe kom je uit deze impasse?
Gemeenschappelijk doel
Mark Idzinga schreef hierover vorige week een helder artikel, waarin hij de werkgever helpt een stap terug te zetten en te kijken naar het gemeenschappelijke doel van de werkgever en de werknemer. Het is hun beider belang dat er op de juiste manier wordt toegewerkt naar volledige werkhervatting. Ook voor de werknemer is het het beste als hij weer aan het werk kan. Als een verzuimgesprek kan bijdragen aan een snellere werkhervatting, dan is dat toch prachtig?
De juiste toon tijdens een verzuimgesprek
De meelevende toon, die Mark beschrijft, zorgt er voor, dat jouw zakelijke boodschap (de werkhervatting), zo goed mogelijk overkomt bij de werknemer. Deze meelevende toon heeft echter een ander groot voordeel: de werknemer zal je namelijk sneller vertellen over de eventuele achterliggende problematiek van zijn beperkingen.
En juist deze achterliggende problematiek kan zo belemmerend werken in het herstel. Het herstel verloopt grilliger of trager dan een normaal herstelproces. Hoe komt dit?
De echte oorzaak van het verzuim
Nek- en schouderklachten komen vaak voort uit overbelasting, een verkeerde houding of beweging. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan, dat dit net zo goed kan voorkomen uit overbelasting in de thuissituatie door bijvoorbeeld financiële zorgen? Een behandeling kan wellicht helpen om de fysieke klachten tijdelijk terug te dringen. Maar de oorzaak wordt niet weggenomen.
En denk eens aan depressies: Een tijd geleden maakte ik het nog mee: een werkneemster heeft financiële problemen en krijgt van de huisarts antidepressiva. Mogelijk kan medicatie herstel bevorderen, maar wordt de wortel van het probleem ook aangepakt?
Hoe bereid je het verzuimgesprek voor?
In een verzuimgesprek mag je uiteraard niet direct vragen of er financiële problemen zijn. Maar wat kun je dan wel doen?
- intern nagaan of er loonbeslag ligt
- checken of er ooit gevraagd is om een voorschot op salaris
- of om een lening van de werkgever
- de bedrijfsarts laten vragen wat de echte oorzaak van de beperkingen is
Wat vraag je tijdens het verzuimgesprek?
Tijdens het verzuimgesprek kun je wel deze vragen stellen:
- is er iets dat jouw herstel in de weg staat?
- wat heb je nodig om het werk weer te kunnen hervatten?
- is er iets dat wij als werkgever kunnen doen om jou te helpen het werk sneller te hervatten?
Zie je, allemaal gericht op jullie gemeenschappelijk doel, namelijk: werkhervatting. Als je in het verzuimgesprek een open en meelevende houding hebt getoond, zul je zien, dat een werknemer je sneller zal vertellen wat er achter de schermen speelt.
Beleid over financiële problemen van werknemers
Mijn tip hierbij: wacht niet, totdat zich een dergelijke situatie voordoet, maar anticipeer hierop. Maak in je personeelsbeleid afspraken over hoe om te gaan met werknemers met geldzorgen.
- Wie in de organisatie is hiervoor verantwoordelijk?
- Wie in de organisatie moet op de hoogte gesteld worden als er een loonbeslag gelegd wordt?
- Wat is je verantwoordelijkheid als werkgever? En wat besteed je uit?
Meer lezen?
Wil je het hele artikel van Mark Idzinga over verzuimgesprekken lezen? Klik dan hier.
Reacties
Het verzuimgesprek – welke vragen kun je stellen? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>