Waar moet je toch beginnen!? Over multi problem situaties
Waar moet je toch beginnen!? Je medewerker lijkt zoveel verschillende problemen te hebben. Hij lijkt wel verstrikt in een web van problemen en komt er niet meer uit. En deze multi-problem situatie begint zijn tol te eisen op het werk. Steeds vaker ziek, steeds telefoontjes tijdens werktijd, steeds vaker snipperen op onhandige momenten….
Multi-problem situaties
Herkenbaar? Je werknemer heeft geldzorgen én vraagstukken rondom bijvoorbeeld:
– echtscheiding
– inkomen uit werk of eigen onderneming van partner
– opvoeding van kinderen
– verlies van partner
– sociale vaardigheden
– dreigende arbeidsongeschiktheid
– langdurige arbeidsongeschiktheid en/of
– mentale belastbaarheid
Allemaal situaties die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dus ook niet los van elkaar behandeld kunnen worden.
Kapstok
Als Budgetcoach kom ik bovengenoemde situaties dagelijks tegen. Er zijn altijd vraagstukken die “haken” aan het financiële vraagstuk. Net als een kapstok, waar je ook weer van alles aan op kunt hangen. Maar aangezien ik geen mediator, psycholoog, opvoedingscoach, advocaat of arts ben, kan ik deze zaken niet óók behandelen.
In een multi-problem situatie zoek ik zo snel mogelijk contact met andere partijen die betrokken zijn bij de situatie van de werknemer. Daartoe tekent de werknemer een machtiging. Dit resulteert in vruchtbare overlegmomenten, zodat er sprake is van een integrale aanpak van de multi-problem situatie.
Tijdens deze overlegmomenten, worden zaken besproken als:
– is het gedrag van de werknemer ook herkenbaar bij de andere betrokkene(n)?
– hoe kunnen we in gezamenlijkheid de werknemer zo goed mogelijk helpen?
– wie pakt welke taak op?
Zo komt er een team van behandelaren en begeleiders om de werknemer heen. Hierdoor komt er een eenduidige aanpak, waardoor de kans van slagen vergroot wordt.
Casus Ton en Dieneke
De hulpvraag
Ton deelt zijn leven met Dieneke. Samen hebben ze drie kinderen. Zowel Dieneke als twee van de kinderen hebben ADHD. Dit trekt een flinke wissel op het hele gezin. Wanneer Ton ’s avonds uit zijn werk thuis komt, is het thuis één grote chaos en vliegt de adrenaline hem om de oren. Door alle extra zorgtaken raakt Ton oververmoeid. Zijn werk is op zich een goede afleiding en een rustigere omgeving dan thuis. Maar Ton merkt dat zijn productiviteit daalt.
Er is al een gezinscoach ingezet. Maar dit blijkt niet afdoende. Er is meer ondersteuning nodig, want dit is een typische multi-problem situatie. Maar dat kost geld. En Ton geeft aan dat dat er niet is.
Het proces
De werkgever vraagt mij eens mee te kijken. Na enige tijd kunnen we een multi disciplinair overleg (MDO) plannen, waarbij de wijkcoach en de gezinscoach ook aanwezig zijn. In overleg worden extra gezinsbegeleidingsuren toegekend.
Daarnaast wordt besproken dat extra (gespecialiseerde) opvang voor de kinderen goed zou zijn. Daarmee krijgen de kinderen voldoende aandacht en heeft Dieneke meer tijd en energie over voor het huishouden, haar eigen werk en kan ze – wanneer de kinderen thuis zijn – haar aandacht echt aan de kinderen geven.
Ton maakt zich zorgen over de kosten voor de kinderopvang. Maar wanneer we alles op een rijtje zetten, blijkt dat Ton en Dieneke aardig wat kinderopvangtoeslag kunnen krijgen. Daarnaast blijken ze ook recht te hebben op het kindgebonden budget. Ton en Dieneke besluiten de extra opvang aan te vragen.
Het resultaat
– Er is extra gezinsbegeleiding, zodat het gezinsleven beter loopt.
– Voor de kinderen is goed passende opvang gevonden.
– Dieneke heeft extra tijd voor haar werk en het huishouden, waardoor ze goed voor de kinderen kan zorgen, wanneer zij thuiskomen.
– Wanneer Ton ’s avonds thuis komt uit zijn werk, is het thuis op de rit. Hij kan ’s avonds ook eens ontspannen, slaapt beter en krijgt weer meer energie voor het werk.
Door in overleg te treden met andere begeleiders of behandelaars, kan gekeken worden naar de best passende oplossing voor het gezin. Wanneer nodig worden er ook andere partijen betrokken bij dit proces.
Een vaak ingewikkelde puzzel, met uiteindelijk een mooi resultaat!
Over welke casus in jouw groep van werknemers of re-integratiekandidaten heb jij wel eens hoofdbrekens?
Deel deze hier gerust (zonder naam en toenaam, uiteraard) en dan denk ik met je mee. Bellen mag natuurlijk ook!
Reacties
Waar moet je toch beginnen!? Over multi problem situaties — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>