Gesprek over inkomensdaling bij ziekteverzuim
Als Budgetcoach leer ik steeds wat bij

Een paar weken geleden was ik bij een netwerkbijeenkomst van HR-managers, waar ik wat mocht delen over medewerkers met geldzorgen. Ik hoop natuurlijk altijd, dat dit boeiend is voor de deelnemers. Maar ik leer zelf ook altijd van dit soort bijeenkomsten. En over één onderwerp dat we besproken hebben, wil ik ook wat met jullie delen.
Misverstanden over ziekteverzuim bij jouw medewerker
Het gaat over de informatieverstrekking van de werkgever aan de werknemer bij langdurig ziekteverzuim. Dan komen er vaak allerlei misverstanden van de werknemer aan de orde, zoals:
> Maar ik zit toch in de Ziektewet en dan krijgen jullie toch een vergoeding uit de verzekering?
> En als ik straks geen andere baan vind in het 2e spoor, krijg ik toch gewoon een uitkering?
> En wanneer mijn WW-uitkering is afgelopen, ga ik toch automatisch naar de bijstand?
Slecht nieuws… het komt niet over
Jij als werkgever weet wel beter. Maar zie dat maar eens duidelijk te krijgen bij de medewerker. Als werkgever heb je misschien het verzuimprotocol op papier of digitaal verstrekt aan je werknemer. Of je hebt een personeelshandboek, waarin men alles terug kan vinden. Daar staat op welk moment of welke momenten het inkomen daalt en naar welk percentage. En als het goed is, stip je dit in gesprekken met je verzuimende medewerker ook aan.
Maar ik heb slecht nieuws voor je…. bij de meeste medewerkers komt dit niet of niet voldoende over.
Waarom niet?
> Ze hebben hun hoofd en handen vol aan hun herstel.
> Ze steken de kop in het zand en denken: “Dat zien we dan wel weer.”
En de allerbelangrijkste reden is:
>> Ze zien het niet voor zich!! <<
Zó dring je wel door!
Mijn tip?
Print de huidige loonstrook én maak een pro forma loonstrook van het salaris ná de inkomensdaling voor je medewerker, wanneer je wil praten over de inkomensdaling.
Want je werknemer heeft het nodig, om een netto bedrag voor zich te zien. En doe dit tijdig, zeker als al snel duidelijk is, dat het verzuim wel enige tijd kan duren. Dan kan de medewerker tijdig anticiperen op de daling. En in het mooiste geval stimuleert dit om extra hard aan het herstel te werken!
Voorkom onnodige stagnatie in herstel en re-integratie
De helft van de mensen die te maken hebben met een inkomensdaling, gaan pas ná de daling hun uitgavenpatroon aanpassen. En dat is jammer, want het zorgt voor onnodige stress. Deze energie kan beter gestopt worden in het herstel en de re-integratie.
Wacht niet te lang
Gaat jouw werknemer een inkomensdaling tegemoet? En schrikt hij van het bedrag op de loonstrook? Schakel dan tijdig budgetcoaching in, zodat het herstel en de re-integratie niet onnodig vertraging oplopen.
Wil je sparren? Bel me dan even!
Wil je meer tips voor een gesprek met een medewerker met een inkomensdaling? Lees dan de 10 gesprekstips in deze blog.
Reacties
Gesprek over inkomensdaling bij ziekteverzuim — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>