Begrijp jij ook niets van mensen met geldgebrek?
Hoe kán het toch bestaan, dat je werknemer, die geldgebrek heeft:
> Toch steeds met de auto in plaats van met de fiets naar het werk komt?
> De zorgpremie niet meer betaalt, waardoor jij van het CAK moet gaan inhouden op het loon?
> De kop in het zand steekt en niets lijkt te doen om de zorgen op te lossen?
Hier schuilt een heel scala aan gedragsprincipes achter. Hierover heb ik in april en mei groepen bewindvoerders mogen trainen. Maar ook voor jou als werkgever is dit waardevolle informatie.
Het helpt je om de signalen van geldzorgen te herkennen. En om te begrijpen, welke oorzaken het soms onbegrijpelijke bedrag van je werknemer heeft. Daarmee kun je weg blijven van oordeel en objectiever kijken naar wat er gaande is.
Hoe werkt het brein bij schaarste?
Geldgebrek is een vorm van schaarste. De middelen die een persoon heeft, zet hij verkeerd in. Dus hij gaat niet goed om met zijn inkomen en bezittingen. Hoe komt dat? Dit ontstaat, wanneer er te weinig speelruimte is.
Speelruimte is ruimte in het budget, om onverwachte uitgaven op te kunnen vangen. Als die speelruimte er niet is, zien experts, dat mensen vaak juist de verkeerde keuzes gaan maken. Ze zorgen daarmee juist voor méér geldgebrek.
Daarnaast daalt zelfs het IQ tijdelijk… door geldgebrek. Wanneer er weer meer geld is, stijgt het IQ weer.
Twee praktische voorbeelden
Twee eenvoudige voorbeelden: mensen kiezen er bijvoorbeeld voor, om te gaan bezuinigen. Dat klinkt mooi. Maar dan wordt bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering opgezegd. Want dit scheelt een paar euro per maand. Maar mochten ze dan toch schade veroorzaken, dan kan dit vreselijk in de papieren lopen.
Ook zo met zorgpremie: “dan betaal ik volgende maand wel dubbel”. En dat lukt natuurlijk niet, waardoor ze na 6 maanden de aanvullende verzekering kwijt raken. “Dan maar niet naar de tandarts, want ik heb geen tandartsverzekering meer.” En zo gaat het van kwaad tot erger.
Er gebeurt dus veel onder de oppervlakte
Kortom: onderhuids speelt een heel ingewikkeld “spel” van emoties, afwegingen, spanning en onzekerheid. En dit heeft allemaal ook een effect op het werk, daar ontkom je niet aan.
Via deze link, zie je een kort filmpje van een ervaringsdeskundige:
Hoe mooi is het, als een werknemer kan opklimmen uit deze situatie. En dat je ziet:
> Hij komt nu lekker op de fiets naar het werk. (ook mooi voor de beweging!)
> Hij betaalt de zorgpremie weer en de inhouding van het CAK is van de baan.
> Hij pakt weer de regie over zijn situatie.
Wacht niet langer en bel!
Wil jij ook een positieve wending voor jouw werknemer die je ziet afglijden? Aarzel dan niet en bel me om je casus vrijblijvend door te spreken.
Wil je meer verdieping?
Wil je meer lezen over wat er gebeurt bij te weinig speelruimte? Lees dan deze blog.
Vind je het onderwerp over de IQ daling interessant? Lees dan hier meer.
Er is zelfs een heel goed boek geschreven over schaarste. De moeite waard! Je vindt hier meer info. Het boek is ook verkrijgbaar bij de bibliotheek en als e-book.
Reacties
Begrijp jij ook niets van mensen met geldgebrek? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>