Een héél gezond 2020!
Over de directe gevolgen van schulden op de gezondheid
Allereerst wens ik je natuurlijk een heel mooi en gezond 2020 toe! Gezondheid op alle vlakken, wel te verstaan. Want een gezond lijf en een gezonde geest gaan hand-in-hand!
Voor je bedrijfsarts
Wanneer er geldzorgen zijn, heeft dit altijd een bepaalde invloed op de geestelijke gezondheid. En niet zelden ontstaat er ook een effect op de lichamelijke gezondheid. In deze blog een aantal aandachtspunten voor jou, maar ook voor je bedrijfsarts en/of verzuimmanager. Dus stuur deze blog gerust door of like hem op LinkedIn.
Als je moet kiezen tussen brood of zorgpremie…
Bij geldzorgen voelen mensen zich vaak gedwongen om keuzes te maken die hun gezondheid belemmeren. Denk eens aan:
- Gebitsproblemen: De halfjaarlijkse controle wordt makkelijk afgezegd. En zolang er geen klachten zijn, worden behandelingen uitgesteld. Maar volgende maand is er ook geen geld. En de maand erna ook niet. Een aanvullende (tandarts-)verzekering vervalt automatisch bij een betalingsachterstand van 6 maanden. Met alle gevolgen vandien…
- Klachten bewegingsapparaat: Veel mensen met schulden ervaren spanningsklachten in het lichaam. Er is een geld meer voor de sportschool of hulp. Fysiotherapie en oefentherapie kunnen mensen helpen bij het ontspannen van de spieren. Maar ja, als er geen aanvullende verzekering (meer) is en als je elk consult zelf moet betalen….
- Mentale klachten: de helft van de mensen met schulden ervaart slaapproblemen. Oververmoeidheid ligt daardoor op de loer. Maar denk ook aan depressie, burn-out, angstklachten en verslavingsproblematiek die worden getriggerd door geldzorgen.
Gezondheidszorg is prioriteit!
Als Budgetcoach kijk ik altijd met werknemers hoe we prioriteit kunnen geven aan het betalen van de zorgkosten, zodat hun gezondheid beter wordt en goed blijft.
Daarnaast zijn er ook vaak misverstanden, die ik uit de weg kan helpen. Mensen denken bijvoorbeeld vaak onterecht, dat een bezoek aan de huisarts meteen gevolgen heft voor het eigen risico. En dat is gelukkig niet zo!
Gratis hulp bij stoppen met roken
En dan heb ik nog meer goed nieuws voor je!
Voorheen werd bij “Stoppen-met-roken-cursussen” (een deel van) het eigen risico aangesproken. Vanaf dit jaar is dit niet meer zo. Stoppen-met-roken-hulp valt binnen de basisverzekering én mensen hoeven hiervoor niet meer hun eigen risico aan te spreken.
Dus zelfs als je werknemer een inhouding van het CAK heeft in verband met een schuld bij de zorgverzekeraar, dan nóg kan hij kosteloos deelnemen! (NB eerst even langs de huisarts voor de juiste cursus lijkt me wel verstandig…)
Wil jij ook een financieel gezonde medewerker?
Gun jij jouw medewerkers ook een financieel gezond 2020? Meld hen dan nu aan voor een intakegesprek!
Hoe het gaat met onze portemonnee heeft een direct effect op onze mentale en fysieke gezondheid. Dus zie je signalen van geldzorgen bij een medewerker, wacht dan niet langer. Hoe sneller er ingegrepen wordt, hoe sneller de problemen opgelost kunnen worden!
Neem contact met mij op voor meer informatie.
Reacties
Een héél gezond 2020! — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>