3 tips bij loonbeslag – vlog en blog
Je krijgt een loonbeslag binnen voor een werknemer. Waar moet je dan als werkgever op letten?
Wellicht heb je de neiging om vanalles te gaan doen, wanneer je bericht krijgt van de deurwaarder. Niet doen!
Hier zijn drie tips over wat je eerst kunt doen:
1. Gesprek
Ga eerst eens praten met de werknemer. Nodig hem/haar uit voor een kort gesprek op een plek waar jullie niet gestoord worden.
Laat zien wat je ontvangen hebt. Vraag of de werknemer ervan op de hoogte is. En vraag of je iets voor hem kunt doen.
Als er een loonbeslag gelegd wordt, is er meestal meer aan de hand. Dit mag je niet direct vragen aan je werknemer. Maar hulp aanbieden mag natuurlijk wel.
2. Kijk naar oplossingen
- Misschien kan de werknemer de schuld wel in één keer betalen. Dat is beter dan een loonbeslag. Bied niet te snel een voorschot of lening aan.
- Of kan de werknemer bellen naar de deurwaarder om een betalingsregeling af te spreken. Ook dit is beter dan een loonbeslag. Eventueel kun je aanbieden om dit bedrag direct van het salaris door te betalen aan de deurwaarder. Dit geeft de deurwaarder meer vertrouwen, dat de regeling daadwerkelijk wordt nagekomen.
Aandachtspunt hierbij: laat de werknemer een regeling treffen die goed haalbaar is. Want anders komt hij misschien in knoop met andere betalingen en gaat het alsnog mis.
3. Bereken de beslagvrije voet
Is het loonbeslag onvermijdelijk? Lees dan ook deze derde tip! Dit kan je werknemer honderden euro’s per maand besparen!
Het komt heel vaak voor, dat de beslagvrije voet niet goed berekend is, omdat de werknemer geen informatie aanlevert. Via deze site kun je samen met de werknemer makkelijk een berekening maken.
Je werknemer heeft alleen nodig:
- Salaris van je werknemer
- Inkomen van de partner
- Woonsituatie
- Kosten hypotheek of huur
- Kosten zorgpremie
- Huur- en zorgtoeslag
Wijkt het bedrag veel af van het bedrag dat de deurwaarder berekent? Stuur dan bovenstaande gegevens naar de deurwaarder, zodat er z.s.m. een herberekening komt. Anders kan het voorkomen, dat de werknemer met de andere vaste lasten in de knel komt.
Ik hoop dat deze tips je helpen om concreet aan de slag te gaan met de loonbeslagen die je als werkgever ontvangt.
Aarzel niet om Budgetcoaching aan te bieden aan je werknemer. Dan zul je zien, dat loonbeslagen snel tot het verleden gaan behoren!
Reacties
3 tips bij loonbeslag – vlog en blog — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>