Leeft jouw medewerker in het land van rouw?
Jij redt het wel
Het kan ons allemaal gebeuren. Maar als je dit boek leest, is het toch echt wel een héle foute film.
In haar boek “Jij redt het wel” deelt Mine van Wychen haar hele persoonlijke worstelingen tijdens het ziekbed van haar partner Henk en van de periode van rouw na zijn overlijden. Ze blijft achter met een peutermeisje en moet het leven dan alleen verder leven.
Rouw, rauw en geld
Het is een heel herkenbaar verhaal. Niet voor mij persoonlijk, gelukkig. Maar cliënten uit mijn praktijk ervaren dezelfde soort worstelingen. Mine schrijft erg “rauw”. Niet met mooie woorden en in beleefde taal, maar gewoon zoals ze de dingen ervaren heeft. Ze schuwt geen enkel onderwerp. Niet de ongevraagde avances van al dan niet gehuwde mannen. Ook niet de geldzaken.
Kwakzalvers
Zo beschrijft ze de dilemma’s tijdens het ziekbed van haar partner over wel of niet behandelen door middel van alternatieve genezers. In het reguliere medische circuit kunnen de artsen niets meer voor haar partner doen. Maar dure alternatieve genezers beloven grote wonderen. En Henk wil niets liever dan elke strohalm aangrijpen. Maar eigenlijk is het geld er niet. En dat stelt Mine voor keuzes die je eigenlijk niet wil moeten maken… en die verstrekkende gevolgen blijken te hebben.
Ook nog een dode auto
Ook vertelt ze openhartig over het moment dat – na het overlijden van Henk – haar trouwe auto terminaal blijkt te zijn. En hoe Henri, de garageboer, haar als rouwende weduwe op dit cruciale moment helpt. Er is namelijk geen geld voor een andere bolide. Maar die heeft Mine wel nodig om te kunnen werken en dus om brood op de plank te krijgen. In zijn eenvoud blijkt Henri een reddende engel.
Meneer D.
En dan is daar meneer D. van de Belastingdienst. Hij komt met een barre boodschap. Henk heeft een eigen bedrijf gehad en blijkt een enorme belastingschuld achtergelaten te hebben. Mooie erfenis voor een vrouw in de rouw…
Ik citeer: “Meneer D. is overigens niet onaardig of vervelend. Zeker niet, wel helder en duidelijk. En in de periode dat ik meneer D. geregeld aan de telefoon heb, denk ik vaak: ik wou dat ik meneer D. aan mijn zijde had gehad ter voorkoming van deze financiële ellende. Hem was het vast wel gelukt om vriendelijk én duidelijk te zijn bij de vraag: wat zijn de consequenties in de toekomst van het handelen nu?”
“Jij redt het wel”
Mensen zeiden tegen Mine: “Jij redt het wel”. En ja, ze heeft het gered. Wát een vrouw! Maar haar situatie had zoveel minder schrijnend kunnen zijn, als ze op het financiële vlak tijdig goede hulp had gekregen.
Haar boek is echt een aanrader. Een eyeopener, ook voor mij: “Jij redt het wel – over leven in het land van rouw” Mine van Wychen
Wil jij een werknemer in een mantelzorg- of rouwsituatie echt praktisch helpen? En het leed niet onnodig groot laten worden? Overweeg dan eens een telefonische screening.
Wil je meer lezen over de impact van mantelzorg? Lees dan mijn blog hierover.
Reacties
Leeft jouw medewerker in het land van rouw? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>