De diepere laag van hét corona-geheim
In mijn vorige blog heb ik geschreven over het belang van een buffer. In deze blog ga ik wat vertellen over het krachtige principe, dat hierachter zit. Dus neem 3 minuutjes voor het lezen van deze blog en ontdek de diepere laag van het “corona-geheim”.
Een buffer is niet alleen belangrijk voor slechte tijden
Deze corona-tijden zijn extra zwaar voor mensen die inkomen verliezen én geen buffer hebben.
Maar die buffer, dat gaat niet alléén om het kunnen opvangen van de daling in inkomen. Om die spaarrekening, de harde euro’s. Het gaat om het principe, dat daar achter ligt. Want een buffer is niet alleen belangrijk voor de slechte tijden, maar ook voor de goede tijden. Hoe zit dat nou?
Ik noemde het eenvoudige voorbeeld van de wasmachine, die stuk gaat.
Situatie 1: de wasmachine gaat stuk, er is een buffer: balen, maar ik kan de wasmachine vervangen.
Situatie 2: de wasmachine gaat stuk, er is geen buffer: stresssss!!!
Maar…. Ook al draait de wasmachine als een zonnetje, dan nog geeft het ontbreken van een buffer een bepaalde mate van stress. Want stel dat….. de wasmachine stuk gaat, wat dan?
Link met timemanagement
Het principe, waar ik het over heb is: “RUIMTE geeft RUST.”
Eerder heb ik geschreven over de vergelijking tussen een overvolle agenda en een overvol budget. Als je agenda voor de dag helemaal vol staat, en er komt een spoedoverleg tussendoor, dan geeft dat stress. Want wat moet je nu schrappen of verschuiven?
Een dagplanning, waarbij je één of twee uur ruimte houdt voor onverwachte zaken, geeft RUST. Want je hebt RUIMTE gehouden. En dit geeft niet alleen die RUST voor wanneer er een onverwacht overleg tussendoor komt, maar ook RUST voor wanneer er geen urgente zaken tussendoor komen.
(De hele blog vind je hier.)
95% van mijn cliënten zoekt rust
Wanneer ik een cliënt voor het eerst zie, bij een intake, vraag ik altijd wat hij/zij wil bereiken met de budgetcoaching. 95% daarvan geeft aan: “ik wil een buffer” en/of “ik wil rust”. En eigenlijk zeggen ze daarmee hetzelfde, zoals je hierboven hebt kunnen lezen.
Voorbeeld uit mijn praktijk
Ter illustratie: Onlangs scoorde een werknemer bij de start van de coaching op het onderdeel “Als ik over mijn geldzaken nadenk, voel ik mij rustig” een 3. Aan het einde van de coaching een 6. En mooi is, dat je dat ziet doorwerken in het nazorgtraject van een half jaar. Aan het einde daarvan gaf hij zichzelf een 9. Hoe kwam dat? Hij had geleerd om een gezonde buffer aan te leggen.
Welke werknemer komt in jouw gedachten?
Welke werknemer in jouw team zit krap in zijn geld (en misschien ook wel in tijd, omdat hij op beide vlakken nog niet zo goed kan plannen)? Deze corona-periode, met meer tijd thuis, kan het uitgelezen moment zijn om te werken aan gedragsverandering; om meer RUIMTE en daarmee RUST te krijgen. Meld jij je werknemer ook aan voor een intake?
Reacties
De diepere laag van hét corona-geheim — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>