De allerliefste collega óóit
Je ziet het in de zorg, natuurlijk, maar ook in andere sectoren. Súperlieve collega’s. Medewerkers die graag anderen helpen. Soms ten koste van zichzelf.
Deze mensen zijn vaak de mantelzorgers, de vrijwilligers, de mensen die na werktijd nog van alles belangeloos doen voor hun medemens.
Ga je niet een beetje te ver?
Sommige van deze mensen schieten nogal door. Dit zijn de mensen die over hun eigen grenzen gaan, als het gaat om het helpen van anderen. Of die niet in staat zijn om de echte bedoelingen van de ander in te zien. Denk aan:
– De vrouw die uit liefde trouwt met een man uit een onderontwikkeld land, hem steeds maar geld blijft sturen en hard werkt om hem naar Nederland te kunnen halen. Deze man heeft echter alleen een verblijfsdocument op zijn verlanglijstje staan.
– De man die zijn “vrienden” steeds maar weer helpt. Het type “té beïnvloedbaar”. Wiens “vrienden” altijd te weinig geld hebben en nooit wat terug doen.
– De jonge vrouw die weinig vriendinnen heeft, maar opeens wel drie telefoonabonnementen afsluit voor haar nieuwe “liefde”, met alle gevolgen van dien.
Zorg goed voor jezelf
Mensen die niet zo goed voor zichzelf kunnen zorgen, hebben vaak de neiging om op financieel gebied ook niet zo goed voor zichzelf op te komen. Als zij dit soort patronen leren herkennen, kunnen ze leren om hier anders mee om te gaan. En soms is meer bescherming nodig voor deze doelgroep, en is een maatregel als beschermingsbewind meer van toepassing.
Bel me eens als je dit herkent
Herken jij dit type medewerker in jouw organisatie? En zie je signalen van geldzorgen? Denk aan bijvoorbeeld loonbeslag, productiviteitsproblemen, concentratieproblemen of een afwijkend verzuimpatroon. Bel me dan even om te sparren!
Reacties
De allerliefste collega óóit — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>